pathologos loimoksiologos rekatsina danah panagiwta giatros galatsi

Φλεγμονή στο σώμα: Οι top τροφές που την καταπολεμούν με γρήγορες διαδικασίες

Η φλεγμονή αποτελεί μια διαδικασία αντίδρασης του οργανισμού απέναντι σε ερεθιστικούς παράγοντες. Στην περίπτωση που είναι εκτός ελέγχου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς τα αυξημένα επίπεδα στρες και η κακή διατροφή είναι δύο από τους κυριότερους παράγοντες που συμβάλλουν στην εκδήλωση χρόνιας φλεγμονής, η οποία στη συνέχεια μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ακμής, αλλεργίας, γαστρεντερικών προβλημάτων, νευρολογικών διαταραχών, αυτοάνοσων παθήσεων και όχι μόνο.

Ένα πρώτο και βασικό βήμα για την πρόληψη ή την αντιμετώπιση της φλεγμονής είναι η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών και η ένταξη στο διαιτολόγιο των τροφών που την καταπολεμούν.

Λιπαρά ψάρια

λομός, ο τόνος και οι σαρδέλες είναι πλούσια σε ομέγα-3 λιπαρά οξέα, που έχει φανεί πως βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής. Έρευνα από το University of Hawaii, έδειξε ότι οι άντρες που κατανάλωσαν ψητό ή βραστό ψάρι μείωσαν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας κατά 23% σε σύγκριση με όσους έτρωγαν λιγότερο.

Σκούρα φυλλώδη λαχανικά

Έρευνες έχουν υποδείξει ότι η βιταμίνη E μπορεί ενδεχομένως να παίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία του οργανισμού από τις κυτοκίνες- μόρια που προάγουν τη φλεγμονή- και μια από τις καλύτερες πηγές της είναι τα σκούρα πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο.

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί περιέχουν αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό να καταπολεμήσει τη φλεγμονή και να επιδιορθώσει τη βλάβη που προκαλείται από αυτή. Οι ξηροί καρποί αποτελούν μεγάλο μέρος της μεσογειακής διατροφής που έχει αοδειχθεί πως μειώνουν  τη φλεγμονή σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σόγια

Αρκετές έρευνες έδειξαν ότι οι ισοφλαβόνες που περιέχονται στη σόγια μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων CRP και φλεγμονής στις γυναίκες και έρευνα του 2007 σε ζώα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Inflammation ανακάλυψε ότι οι ισοφλαβόνες επίσης βοήθησαν στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων της φλεγμονής στην υγεία των οστών και της καρδιάς των ποντικών.

Γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά

Τροφές με ασβέστιο και βιταμίνη D επισημαίνει η Karen H. Costenbader, του Harvard Medical School, έχουν  αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες ενώ ορισμένα γιαούρτια περιέχουν προβιοτικά, που μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή στο έντερο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *