Παράταση στους εμβολιασμούς HPV για παιδιά και εφήβους έως 18 ετών

pathologos loimoksiologos rekatsina danah panagiwta giatros galatsi

Παράταση στους εμβολιασμούς HPV για παιδιά και εφήβους έως 18 ετών

HPV

Σε τροποποίηση του “Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων 2023” σχετικά με το Εμβόλιο κατά του ιού ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), προχώρησε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Συγκεκριμένα, παρατάθηκε η χορήγηση του εμβολίου έως τις 31/12/24 (από 31/12/23, όπως ίσχυε) προκειμένου να προλάβουν να εμβολιαστούν κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV, όσα παιδιά και έφηβοι έως 18 ετών, έχουν χάσει τις αντίστοιχες δόσεις.

Όπως προβλέπεται στην εγκύκλιο, την οποία υπογράφει ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, τροποποιείται η υπ’ αριθ. πρωτ. Γ.Π. Δ1α/Γ.Π.οικ.7601/7-2-2023 (ΑΔΑ:6ΒΖ2465ΦΥΟ-ΜΛΨ) Υπουργική Απόφαση με θέμα «Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων 2023», ως προς τον Πίνακα 1 «Επεξηγήσεις για το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων» και δη το σημείο 12 του Παραρτήματος Α΄ (Εμβόλιο ιού ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) Μικρότερη ηλικία χορήγησης: 9 έτη), με αποτέλεσμα το εν λόγω σημείο να διαμορφώνεται ως ακολούθως:

Εμβόλιο ιού ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) (Μικρότερη ηλικία χορήγησης: 9 έτη)

  • Ο εμβολιασμός έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων ενδείκνυται σε αγόρια και κορίτσια για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, καθώς επίσης και των καρκίνων του στοματοφάρυγγα, του πρωκτού και του πέους, όπως και καλοήθων νοσημάτων σχετιζόμενων με τον ιό. Η μέγιστη προστασία επιτυγχάνεται εφόσον ο εμβολιασμός ολοκληρωθεί πριν την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας. Στη χώρα μας διατίθεται το εννεαδύναμο (HPV9) εμβόλιο HPV.
  • Ο εμβολιασμός HPV συστήνεται για αγόρια και κορίτσια στην ηλικία 9–11 ετών. Σε περίπτωση που ο εμβολιασμός δεν γίνει στη συνιστώμενη ηλικία, μπορεί να γίνει αναπλήρωση έως την ηλικία των 18 ετών. Επισημαίνεται ότι το εμβόλιο HPV αποζημιώνεται πλήρως σε αγόρια και κορίτσια ηλικίας 15- 18 ετών μέχρι 31.12.2024. Ο περιορισμός στην αποζημίωση δεν αφορά τις ομάδες αυξημένου κινδύνου που περιγράφονται στη συνέχεια.
  • Σχήμα εμβολιασμού με HPV (HPV9) ανάλογα με την ηλικία έναρξης του εμβολιασμού:
    • Έναρξη εμβολιασμού <15 ετών: 2 δόσεις με μεσοδιάστημα 6 μηνών (σχήμα 0, 6). Σε περίπτωση που οι 2 δόσεις γίνουν με μεσοδιάστημα μικρότερο από 5 μηνών απαιτείται και 3η δόση τουλάχιστον 3 μήνες μετά.
    • Έναρξη εμβολιασμού ≥15 ετών: 3 δόσεις (σχήμα 0, 1–2, 6 μήνες).
    • Σε ειδικές περιπτώσεις αυξημένου κινδύνου συνιστάται εμβολιασμός έναντι του HPV σε άτομα ηλικίας 9–26 ετών σε σχήμα 3 δόσεων (0, 1–2, 6 μήνες) (βλ. ομάδες αυξημένου κινδύνου—λοίμωξη HPV).

Το εμβόλιο έναντι του HPV δεν συνιστάται κατά την κύηση, ωστόσο δεν είναι απαραίτητο να προηγείται test εγκυμοσύνης πριν την έναρξη του εμβολιασμού. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί εγκυμοσύνη, μετά τη χορήγηση του εμβολίου, δεν συνιστάται διακοπή της, αλλά ο εμβολιασμός συμπληρώνεται μετά την
ολοκλήρωσή της.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *